Dobbelt A: Digte fra Aleppo – Digte fra Aalborg

Prosadigte om livets tunge øjeblikke skrevet i samarbejde mellem en syrisk og dansk digter med afsæt i borgerkrigen i Syrien og byerne Aleppo og Aalborg

Kom og mød Nader Alkasem og Claus Nivaa når de sammen vil fortælle om og læse højt fra deres fælles værk “Dobbelt A – Digte fra Aleppo Digte fra Aalborg”.

Arrangementet er gratis og der er kaffe på kanden.

  • Fredag den 5. november
  • Klokken 16 – 17
  • Bredgade 10, 9000 Aalborg

Dobbelt A er digte skrevet af en syrer, Nader Alkasem, der er flygtet fra Aleppo, og en dansker, Claus Nivaa, i fællesskab. Nivaa har i sin opvækst bl.a. boet i Najran i det sydlige Saudi Arabien.

Dobbelt A lader to tilflyttere til Aalborg skrive om de tunge øjeblikke, om savn, erindring, krig, medier, håb, død og kærlighed, hvor Aalborg danner den rumlige og mentale baggrund.

Dobbelt A er skrevet her i Aalborg, byen ved Limfjorden, den gamle arbejderby med kælenavnet ”Dobbelt A”.

Digtsamlingen: Dobbelt A er smukt illustreret med fortolkende træsnitsvignetter af den britiske tegner Martin Bowyer (f. 1977). Digtsamlingen er forbløffende i sin sproglige klarhed og afslører langt større ligheder mellem to nært sansende mennesker, end man, hvis man er indhyllet i fordomme, måske kunne forestille sig. Flere af digtene, der oprindeligt er skrevet uafhængigt af hinanden, har forbløffende fællesskaber i tone og fokuspunkter. Alligevel viser der sig også store forskelle i den stilmæssige inspiration, der ligger til grund for hver forfatters form. Desuagtet flækker de sammen forestillingerne om det særligt danske og det unikt arabiske midt over og flikker noget andet sammen i digtningens gryde af sprog.

To mennesker. To stemmer. To byer. To tider. To kulturer. Ét fælles poetisk sprog.

Det ér Dobbelt A

Nader Alkasem (f. 1967) er syrisk digter (og advokat), oprindeligt fra Aleppo i det nordlige Syrien. Han skriver mellem to byer – i savnet af den ødelagte by, der var, og i forsøget på at finde modet, håbet og nærværet i den nye. Han befinder sig helt konkret i et Dobbelt A mellem byerne Aleppo og Aalborg, selvom kun Aalborg bærer forbogstavet ”A” i sit navn på arabisk. Hver dag må han søge at forstå tabet af verden af i går og gennem skriften skrive sig frem til at vinde sig selv og verden på ny.

Alkasem har tidligere udgivet digte på arabisk. Hans første digtsamling al-‘ashab qarib min al-shahada (Græsset nær gravstenen) udkom i Paris også i 2017

I 2019 bidrog han til to antologier; Eksil – Nye arabiske stemmer (Screaming Books, København) og digtantologien 9000 ord folder sig ud (Forlaget Mellemgård, Odense).

Samme år fik han og Claus Nivaa sat musik til deres digte i udgivelsen Dobbelt A – Spoken worlds, der kan findes på Spotify.

I 2020 bidrog han til antologien READ OUT LOUD (1000fryd, Aalborg), der samlede digtere bosiddende i Aalborg. Herudover udkom hans digtsamling rajul yaḥtaḍin shamāl al-‘ālam (En mand der omfavner Norden) på Dar Aldarawish, Plovdiv, Bulgarien.

Nader Alkasem er medlem af Syrian Writers Association, som blev genetableret i 2012 i solidaritet med det syriske oprør. Han er udover digter kulturskribent for forskellige arabiske aviser og hjemmesider.

Claus Nivaa (f. 1977) er dansk forfatter (og gymnasielærer), som tidligere har udgivet en rap- og lyrikantologi sammen med rapperen Per Vers (f. Uldal, 1976) og en børnebog om autisme, som han har skrevet til sin søn.

Nivaa har i sin opvækst bl.a. boet i Najran i det sydlige Saudi Arabien, så flere af hans digte spejler denne mellemøstlige forbindelse, hvor det arabiske sprog udgør et tidligt møde med en ganske særlig poetisk lyd.

Også han befinder sig i et Dobbelt A mellem forestillingen fra fortiden om Arabien og den nuværende polariseringskultur mellem Vesten og Mellemøsten medieret i det senmoderne mediehelvede. Det hele set og sanset fra Aalborg som fysisk sted.

I 2014 udgav Nivaa rap- og digtantologien “RØDDER” sammen med rapperen Per Vers (f. 1976), en plade og bog med rap- og digtdueller mellem 10 samtidsrappere og 10 klassiske digtere. I 2016 udgav han børnebogen “Fluen på væggen” om Aspergers syndrom.

I øjeblikket arbejder han på børnebogen “Mormors taske” sammen med tegneren Martin Bowyer (f. 1977) og på en roman, der foregår i Aarhus under Anden Verdenskrig og et spoken word show om digteren Morten Nielsen

Dobbelt A: Digte fra Aleppo – Digte fra Aalborg | Facebook

Frugtbart kulturmøde på trods af krig og flygtningestop | Arbejderen