Kurdere – Kurdistan og Frihedskamp

Indlæser kort...

Dato/klokkeslæt
Date(s) - 19/05/2018
13:00 - 15:00

Lokation
Socialisternes Hus, Aalborg

Kategori Ingen Kategori


Enhedslisten Aalborg får besøg af Ibrahim Benli, som vil holde oplæg af kurdistan og den kurdiske frihedskamp. Ibrahim har selv kurdiske rødder og er folketingskandidat for Enhedslisten.

Kurderne er den største befolkningsgruppe i verden uden eget land. De er fordelt på Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien, hvor de i årtier er blevet undertrykt og nægtet basale demokratiske rettigheder. I Irak og Syrien er det lykkedes at skabe kurdiske selvstyreområder, men disse har været under voldsomt pres bl.a. af Islamisk stat og senest på grund af tyrkisk invasion i Afrin.

I sit oplæg vil Ibrahim tage afsæt i den historiske baggrund for kurdernes frihedskamp i sidste 100 år. Ved mødet har du ligeledes mulighed for at høre nærmere om kurdernes kamp om kvindefrigørelse samt den nye samfundsmodel, som kurderne i Syrien fik etableret, såkaldte “demokratisk konføderalisme”

Ved mødet vil der være mulighed for at få svar på nogle af følgende spørgsmål i det omfang, vi har tid til det.

*Hvorfor er kurderne den største nation uden land?

* Hvorfor har Tyrkiet invaderet Afrin?

*Hvilken historisk baggrund ligger til grund for, at kurderne er spredt over fire lande hhv. Iran, Irak, Syrien og Tyrkiet?

*Hvorfor har Tyrkiet undertrykt og fortsat undertrykker kurderne på trods af kurderne udgør tredje del af landets befolkning?

*Hvorfor gik fredsprocessen mellem Tyrkiet og PKK i vasken?

*Hvorfor er kurdernes kamp legitimt at støtte?

*Hvad er det, der gør at kurdiske kvinder er så ligestillet at de har kæmpet/ kæmper fortsat side om side med mændene i kampen mod Daesh(IS)?

* Kunne revolutionen i Rojava (Nordsyrien) være et bud på, hvordan man kan få en ende på den religiøse og sekteriske og blodige krig i Mellemøsten?