Aalborg https://aalborg.enhedslisten.dk Enhedslisten Sat, 19 May 2018 19:09:43 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.5 Enhedslisten siger nej til at lukke biblioteker i Aalborg https://aalborg.enhedslisten.dk/enhedslisten-siger-nej-til-at-lukke-biblioteker-i-aalborg/ Sat, 19 May 2018 19:09:43 +0000 https://aalborg.enhedslisten.dk/?p=6671
 • Enhedslisten kommer ikke til at lægge stemmer til at lukke biblioteker i Aalborg.
  Vi mener, at det er helt nødvendigt, at der indgår et bibliotek i planerne for udviklingen i Løvvangen. Her er brug for at øge de kulturelle tilbud – ikke at skære ned for dem og det samme gør sig gældende på Grønlands Torv, udtaler Per Clausen, gruppeformand for Enhedslisten i Aalborg Byråd.
 • I forhold til Haraldslund skal området udvikles og omdannes i forbindelse med indførelsen af plus-bussen og jeg mener, det er helt forkert at starte denne omdannelse med at lukke biblioteket, fortsætter Per Clausen
 • Planerne om at lukke bibliotekerne er en del af det meget omfattende sparekatalog som borgmesteren har fået flertallet i Magistraten med på.
  Det har vi hele tiden været imod og det bliver mere og mere tydeligt, at dette sparekatalog vil føre til omfattende forringelser i tilbuddene til byens borgere.
  Det kan vi ikke acceptere og jeg opfordrer derfor alle til at protestere mod disse planer, slutter Per Clausen.
 • Yderligere kommentarer:
  Per Clausen
  Tlf. 31 67 50 08

  ]]>
  Aalborg Kogræsserforening – Sofiendal, Hasseris og Restrup Enge https://aalborg.enhedslisten.dk/hasseris-kograesserforening/ Fri, 18 May 2018 08:00:20 +0000 https://aalborg.enhedslisten.dk/?p=6449

  Aalborg Kogræsserforening satte økologiske køer på græs den 5. maj

  Kogræsserforeninger er kendt mange steder i landet, og nu er den første af sin slags en realitet i Aalborg Kommune. Initiativet har været et stykke tid under vejs. Tidligere i år var der således første infomøde om projektet, som selv en bioetiker, der er vegetar, kan se fidusen i.
  Det er sjældent at høre en vegetar tale for metoder til at opdrætte kvæg med henblik på, at de skal ende som bøffer.
  Det blev en flok aalborgensere dog vidne til, da Aalborg Kommune havde indbudt til orienteringsmøde om kommunens første kogræsserforening, der senere, den 26 april holdt sin stiftende generalforsamling.
  I første omgang er der kommet økologiske jersey tyrekalve, der ellers skulle være aflivet, sammen med to køer ud på græsset i Hasseris Enge, hvor de vil græsse fra maj til oktober, hvorefter kalvene bliver slagtet og kødet solgt til medlemmerne.
  I græsningssæsonen er det medlemmernes ansvar at holde opsyn med kalvene. Medlemmerne skal hver især ud på engen to gange om måneden, så der er styr på dyrenes trivsel hver eneste dag. Det ender med en ottendedel kalv i køleskabet og fryseren til hvert medlem.

  Godt initiativ

  Til infomødet i foråret, havde projektets tovholder, Zacharias Brix Madsen, grøn agent hos Aalborg Kommune, inviteret bioetiker Mickey Gjerris, der indledte sit oplæg ved at konstatere, at han både var københavner og vegetar, så måske ikke havde de bedste kort på hånden til at blive aftenens mest populære person.
  Mickey talte dog varmt for kogræsserforeninger.
  • Undersøgelser har vist, at det mest klimavenlige oksekød, man kan producere, er fra udtjente konventionelle malkekøer, mens kødkvæg har et højt klimaaftryk. Derfor burde jeg måske sige: »hvad har I gang i, med planer om en kogræsserforening«, men hvis man vil gøre noget godt for dyrevelfærd og natur, og fortsat spise bøffer, så tror jeg faktisk, det her er vejen at gå. De gode ting overgår ulemperne, sagde Mickey Gjerris.
  • Man får meget bedre dyrevelfærd, mens der samtidig er brug for afgræssere til at holde de lysåbne arealer og sikre biodiversitet. Samtidig bidrager sådan et projekt her til madkulturen. Kødet er ikke bare noget, man henter i en foliebakke i supermarkedet. Det giver noget forståelse. Samtidig giver det også muligheden for at samles om noget meningsfyldt. Derfor synes jeg alt i alt, det er et fantastisk initiativ, og så må jeg bare følge med fra sidelinjen, og så komme tilbage om 10 år og snakke om kikærter, lød det fra bioetikeren.
  • Men I skal ikke melde jer ind og tænke, at I så har reddet verden, og dermed godt kan købe en større bil, fastslog han.

  Første af mange

  Hos Aalborg Kommune, håber Zacharias Brix Madsen, at foreningen i Hasseris Enge kommer til at skabe grundlag for endnu flere foreninger i kommunen. For mens kogræsserforeninger er noget nyt i Aalborg, findes de i vid udstrækning andre steder. Blandt andet har man fundet stor inspiration i Vejle Kommune, hvor man har hele 30 græsningslaug.
  • Vi synes, det er rigtig godt, at flere får et forhold til økologi og lokal fødevareproduktion. Samtidig ser vi det også som en stor opgave at skabe mere sammenhæng mellem land og by, sagde den grønne agent, der har været i dialog med interesserede borgere i andre områder af kommunen.
  • Men I skal ikke gøre det her for at få billigt kød. I skal gøre det, fordi I synes, det er spændende og gerne vil være med til at skabe mere bæredygtighed, og fordi I ved, kalvene har haft det godt og I gerne vil have kød af høj kvalitet, lød opfordringen fra agenten, der regner med en kilopris omkring 70 kroner for det krogmodnede kød.

  Land og by

  Kalvenes græs i Hasseris Enge er ejet af kommunen og bliver forpagtet af Per Bundgaard, økologisk planteavler. Kalve og køer kommer fra Bundgaards staldanlæg i Vadum, som han lejer ud til sharemilking.
  Sammen med den selvstændige økologikonsulent Thorkild Nissen bliver Per Bundgaard foreningens kvægfaglige livline. Og landmanden var ikke sen til at springe til, da han blev kontaktet af kommunen.
  • Det er et projekt, som forhåbentlig skaber mere kontakt mellem land og by. Derfor vil jeg gerne være en del af det, sagde Per Bundgaard.

  Fra skeptiker til medlem

  Det er ikke kun kommune, landmand og bioetiker, der ser perspektiver i projektet. Efter halvanden times oplæg skulle flere af de fremmødte ikke bruge mere en en sandwich’ tid til at overveje situationen og skrive sig på listen over kommende medlemmer.
  En af dem var entrepriseleder Morten Munkholt.
  • Jeg var egentlig skeptisk, da jeg kom, men jeg synes, det er et rigtig spændende projekt. Det er ikke så meget for kødets skyld, men mere fordi jeg kan høre, at det er godt for dyrene, godt for naturen og også giver noget fællesskab. Og så vil jeg rigtig gerne være med til at gå og nusse om et par køer, når jeg alligevel skal ud og gå tur med hunden, sagde han.

  Kogræsserforeningens åbningsarrangement, 5. maj 2018

  Lasse P. N. Olsen rådmand i Miljø- og Energiforvaltningen i Aalborg Kommune.

  Lasse havde fået æren, at holde åbningstalen.

  Lasse startede med, at byde de mange fremmødte velkommen til arrangementet i Hasseris Enge, hvor kogræsserforeningens køer skulle lukkes ud på græs. Noget Lasse havde glædet mig rigtigt meget til.

  Rådmanden, som bekendt er medlem af Enhedslisten, kom i sin tale ind på en række væsentlige og betydningsfulde forhold ved initiativet. Han sagde b.la.:

  Aalborg Kogræsserforening

  Formålet med foreningen er at producere økologisk kød og fremme et bæredygtigt forbrug af fødevarer. Som medlem af kogræsserforeningen kan I som borgere selv være med til produktionen sammen med lokale landmænd.

  Som medlem passer I køerne, der afgræsser et kommunalt areal. Når køerne så skal slagtes, får I kødet med hjem. Det giver både et tilhørsforhold – og let adgang – til lokal og økologisk fødevareproduktion. Det er noget helt andet end den temmelig industrielle fødevareproduktion, som vi ellers kender i Danmark.

  Samtidig med, at kogræsserforeningen bidrager til den helt nære og lokale fødevareproduktion, så hjælper I med at passe på naturen. Hvis engarealerne ikke bliver afgræsset, springer de i skov over tid, og den biologiske mangfoldighed bliver begrænset.

  Bæredygtighedsstrategien

  Hele den tænkning er er i fin tråd med Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi. Den handler blandt andet om, at vi sammen skal gøre det let at leve bæredygtigt. Vi skal alle have mulighed for at deltage aktivt i at skabe grundlaget for en god og bæredygtig tilværelse.

  I forhold til miljø og klima, betyder det, at vi ønsker at fremme en miljøbevidst og bæredygtig adfærd. Eksempelvis ved at øge andelen af økologiske fødevarer, der bliver produceret her i kommunen.

  De senere år er økologisk fødevareproduktion blevet mere bynær.

  Andelstanke og deleøkonomi

  Egholm Folkefarm, Fjordhaverne og Aalborg Kogræsserforening er udtryk for, at andels tankegangen er kommet tilbage. Forhåbentlig for at blive. For det er ikke hvilke som helst køer, vi skal lukke på græs nu. Det er delekøer.

  Fødevaresuverænitet

  Hvis vi zoomer lidt ud og kigger på fødevareproduktion i et globalt perspektiv, så kan vi se, at en meget stor del af handlen er koncentreret hos meget få firmaer, som opererer over hele verden. Og vi kan se et globaliseret marked for fødevarer.

  Det giver nogle få store producenter og distributører en meget høj grad af kontrol over såsæd og afgrøder og over distributionen af fødevarer. Samtidig skaber det biologisk ensretning i stedet for artsrigdom og mangfoldighed.

  Når vi selv tager del i at producere vores fødevarer, er vi med til at tage kontrollen tilbage, og jeg synes faktisk, at vi i dag har god grund til at ranke ryggen og glæde os over, at vi også her i Aalborg er med på en global bølge, som handler om fælles lokal forvaltning af fødevareproduktionen på en måde, der ikke bare er skånsom overfor natur og miljø, men som faktisk skaber bedre betingelser.

  Samskabende grøn omstilling

  Det er ingen hemmelighed, at en grøn omstilling kræver en grøn indstilling. Det skal give mening at agere grønt.

  Derfor ønsker vi fra Aalborg Kommunes side at understøtte borgernes egen deltagelse i den grønne omstilling. Vi kalder det “samskabende grøn omstilling”.

  Jeg håber, I alle vil være med til at gøre en forskel ved at udvikle jeres hverdag i en bæredygtig retning. F.eks. via kogræsserforeningen og de mange andre initiativer, hvor vi tager lidt af kontrollen over fødevareproduktionen tilbage.

  Efter Lasses tale var tiden komme til at lukke kalvene ud på marken 🙂

  Er du interesseret i yderligere information kan du sende mail til forkvinden: Jeanne Wislund Hansen:  jeanne.wislundhansen@gmail.com

  Reporter, webmaster Torben Skovgaard, Enhedslisten Aalborg

  ]]>
  To fredelige byrådsmøder https://aalborg.enhedslisten.dk/to-fredelige-byraadsmoeder/ Tue, 15 May 2018 05:21:36 +0000 https://aalborg.enhedslisten.dk/?p=6640 De sidste to byrådsmøder (april og maj) har ikke budt på meget dramatik, men vi har da alligevel fået sat nogle små fingeraftryk på beslutningerne.

  På mødet den 23. april blev det vedtaget, at der skal sættes gang i en visionsproces for Aalborg Kommune. Her har vi arbejdet hårdt for at sikre en reel borgerinddragelse i processen og det ser ud til at lykkes. På dette møde blev der også udpeget repræsentanter til et samarbejde med Region Nord om planerne for området omkring Gåsepigen og Sygehus Nord. Her kommer jeg til at sidde sammen med Hans Henrik Henriksen og Jens Thaysen.

  På mødet den 14. maj besluttede byrådet at sætte gang i den proces, som gør, at Aalborg Kommune kan støtte Saracenoværket på Spritten. I den forbindelse lagde vi meget vægt på at sikre, at alle elementer k den såkaldte sindetskrivelse fra byrådet skal opfyldes. Herunder også kravet om, at der – eventuelt ved hjælp af en rabatordning – skal sikres Aalborg Kommunes borgere attraktiv adgang til kunstværket.

  Per Clausen

  ]]>
  18 dage, der nær lagde Danmark ned https://aalborg.enhedslisten.dk/test-ok-18/ Sat, 05 May 2018 06:10:06 +0000 https://aalborg.enhedslisten.dk/?p=6437 Forliget indefra

  – 18 dage, der nær lagde Danmark ned (klik og læs)

  ]]>
  Enhedslisten klar til valg i Nordjylland https://aalborg.enhedslisten.dk/enhedslisten-klar-til-valg-i-nordjylland/ Fri, 04 May 2018 07:36:14 +0000 https://aalborg.enhedslisten.dk/enhedslisten-klar-til-valg-i-nordjylland/ Årsmødets valg

  Peter Hvelplund, Hjørring, genvalgt
  Årsmødet genvalgte Peder fra Hjørring som spidskandidat til det kommende folketingsvalg.

  Peder er 50 år og pædagog. Peder er særligt optaget af at gøre op med den stigende ulighed i samfundet og i sundheden samt kampen mod klimaforandringerne og for den grønne omstilling.

  Sinem Kiraz Demir, København, nyvalgt

   

  Som nummer 2 blev valgt Sinem.

  Sinem er 26 år, tjener og tillidsrepræsentant samt bachelorstuderende.

  Hun er født og opvokset i Volsmose i Odense og bor nu i København. Politisk fokuserer Sinem på beskæftigelsespolitik, boligpolitik og ligestilling

  Nordjylland blev også godt repræsenteret i hovedbestyrelsen.

  Vi har stadig 4 ud af 25 pladser

  Per Clausen, Aalborg, genvalgt

  Louise Hvelplund, Hjørring, genvalgt

  Lasse Olsen, Aalborg, genvalgt

  Khadra Farrah, nyvalgt.

  ]]>
  Fællesskabet sejrer https://aalborg.enhedslisten.dk/faellesskabet-sejrer/ Tue, 01 May 2018 09:18:00 +0000 https://aalborg.enhedslisten.dk/?p=6014 Per Clausens 1. maj tale

  Her nogle dele af Per Clausens, 1. Maj tale, 2018, i Biens Have I Hobro. Per Clausen er medlem af Aalborg byråd og medlem af KL’s bestyrelse for Enhedslisten.

  De seneste uger har vist, hvilken styrke vi har, når vi står sammen. De offentligt ansattes kamp for en overenskomst, som giver dem rimelige forhold og sikrer kvalitet i den offentlige sektor, har været imponerende. Demonstrationer, aktioner, fælles tillidsrepræsentantmøde har lagt et massivt pres på arbejdsgiverne. Resultatet er da også blevet langt bedre, end det arbejdsgiverne drømte om.

  I Enhedslisten har vi ikke været i tvivl. Vi har støttet de offentligt ansatte og vores medlemmer har været aktive i de aktiviteter, der har været. I KL stemte jeg nej til lockouten. Jeg stemte nej til KL’s krav til overenskomsterne, som indeholdt en lang række angreb på medarbejderne (seniordage, arbejdstid, forhandlingsret m.v.). Resultatet kan jeg godt stemme ja til. KL kom nemlig ikke igennem med er eneste af sine krav – med undtagelse af afskaffelsen af nogen urimelige privilegier til chefer ansat på åremål.

  Selvom der er mange gode elementer i forliget, er der også tidsler. Det er rigtig ærgerligt, at lærerne ikke fik en arbejdstidsaftale, men må nøjes med en proces, der kan føre frem til, at de får en. Det er lærerne, som afgør, om de vil acceptere resultatet. Jeg kan til gengæld love, at jeg i KL’s bestyrelse og alle Enhedslistens medlemmer i kommunalbestyrelserne vil fortsætte vores kamp for en arbejdstidsaftale for lærerne.

  Den styrke og det fællesskab, der er opbygget i kampen om de offentlige overenskomster, får vi brug for i fremtiden. Den første opgave bliver kampen om den kommunale og regionale økonomi. Vi har brug for aktivitet og fællesskab for at lægge pres på forhandlingerne mellem KL, Danske Regioner og Finansministeriet. Vi har gjort det før. Vi fik næsten afskaffet omprioriteringsbidraget. Vi har fået afskaffet kravet om årlige produktivitetsstigninger på 2 procent på sygehusene. Nu er tiden inde til at få et reelt løft i kommunernes og regionernes økonomi efter mange års forringelser.

  Yderligere kommentarer:
  Per Clausen
  Tlf. 31 67 50 08

  ]]>
  Enhedslisten med i Styregruppe for Sygehus Nord grunden https://aalborg.enhedslisten.dk/enhedslisten-med-i-styregruppe-for-sygehus-nord-grunden/ Mon, 30 Apr 2018 09:14:37 +0000 https://aalborg.enhedslisten.dk/?p=5984 Nå det nye universitetshospital åbner i 2021 lukker Sygehus Nord. Det betyder, at vi allerede nu skal i gang med at udarbejde planer for dette område, hvor grunden ejes af Regionen og for grunden ved Gåsepigen, som Aalborg Kommune ejer.

  Regionen har en interesse i at sælge grunden så dyrt, som muligt, fordi man skal bruge pengene som en del af finansieringen af det nye universitetshospital, mens byens borgere har en interesse i at dette område omdannes til et attraktivt byrum og at man bruger anledningen til at løse nogen af de trafikale udfordringer, der er i Aalborg. En række investorer er også interesseret i dette område og de store muligheder for at tjene penge, som der er i dette område.

  På byrådsmødet i går vedtog man, at Aalborg Kommune indgår i et samarbejde med Regionen om at planlægge udviklingen for dette område. Aalborg Byråd udpegede også tre repræsentanter til den politiske styregruppe og her indgår Per Clausen fra Enhedslisten.

  For os bliver det helt afgørende at sikre, at der tages hensyn til borgernes ønsker og interesser. Vi skal have en åben og inddragende proces. Der skal ikke kun tages hensyn til investorernes eller Regionens behov for at tjene penge.

  Gruppeformand, Per Clausen

  ]]>
  Stemningsbilleder – fakkeloptog – 11. april 2018 https://aalborg.enhedslisten.dk/stemningsbilleder-fra-fakkeloptog-i-aalborg-den-11-april-2018/ Mon, 30 Apr 2018 08:50:35 +0000 https://aalborg.enhedslisten.dk/?p=5429 Fakkeloptoget udgik samtidigt, klokken 19.30 fra Haraldslund, Nørresundby Torv og FOA, Østerport 2 – for at slutte af i Kildeparken, centralt i Aalborg

  Klik på første billeder for at se alle i større format

  ]]>
  Stemningsbilleder – overenskomstdemonstration – 3. april 2018 https://aalborg.enhedslisten.dk/overenskomstdemonstration-i-aalborg-den-3-april-2018-stemningsbilleder/ Mon, 30 Apr 2018 07:00:42 +0000 https://aalborg.enhedslisten.dk/?p=5078 Ovenfor: TV2-Nords omtale af demonstrationen, tirsdag den 03. april 2018

  En løsning for alle!

  Konflikten på det offentlige arbejdsmarked kan bryde ud med fem dages varsel. Det sker hvis forligsmanden meddeler, at forhandlingerne er afsluttet uden resultat. Men vi ønsker et resultat. Vi ønsker #EnLøsningForAlle og det gjorde alle de fremmødte på Gammeltorv også!#ViErMereVærd #OK18

  Slået op af FOA Nordjylland i 3. april 2018

   

  Klik på første billeder for at se alle i større format

  Gå til “Virkelighedens Velfærd”

  ]]>
  Stemningsbilleder – Kildeparken – 16. april 2018 https://aalborg.enhedslisten.dk/stemningsbilleder-kildeparken-16-april-2018/ Mon, 30 Apr 2018 06:43:14 +0000 https://aalborg.enhedslisten.dk/?p=5926

  PerleFar – "Vis Hvad I er Værd" (Live) – OK18Demo (Kildeparken, Aalborg)

  TAK for jeres støtte, for at støtte os – fordi vi støtter jer! Hahaha! <3- VI GLÆDER OS TIL AT STØTTE VIDERE I DE ANDRE STØTTEBYER!Vi er mega glade i låget og elsker jer SGU'!!! <3- Tak til Jeppe Holm Andreasen for denne smukke stemningsvideo!

  Slået op af PerleFar i 16. april 2018

  PerleFar har skrevet et lille indlæg til vores side:

  PerleFar (gå til Facebook) er dybt taknemmelige over den store opbakning! Vi støtter alle De strejkende offentlige ansatte, der fortjener en ordentlig overenskomst. Når Danmark har råd til skattelettelser, kampfly og billigere biler – så er det jo noget vrøvl, hvis man påstår at de offentlige ansatte ikke kan få en real lønudvikling. Lærerne skal selvfølgelig også have en ordentlig arbejdstidsaftale – man har siden 2013 forringet lærernes arbejdsbetingelser, hvilket går ud over børnene og fremtidens samfund.

  Vi er glade for at få lov til at bidrage med vores musik. Vi har fået støtte fra Aalborg Lærerforening til at få sangen produceret – og vi er positivt overrasket over, at den har fået så meget opmærksomhed fra medier og spillesteder. Vi har prøvet at skrive en sang som folk kan danse og feste til – og vi håber at de offentlige ansatte vil føle stolthed og optimisme, når de hører ”Vis Hvad I er Værd” – for De er virkelig det hele værd!

  ”Folk der føler sig trådt på og ikke har ordentlige arbejdsvilkår, kan sgu’ ikke yde deres maksimale indsat – og det må De til at forstå oppe i Osteklokken”. Citat: Mikkel-Far

  ”Hørt!” Citat: Perlen-Renas

  Klik på det første billede for at se alle i stort format.

  ]]>