Lad kulturhuse blomstre i vores biblioteker

Jeg læste i NORDJYSKE, at vores gode borgmester Thomas Kastrup Larsen var blevet optimistisk, positiv og fundet det gode sommerhumør frem. Grunden til denne stemning var at kommunes økonomi ikke så så sort ud mere. Der skal ikke mere spares så meget i moderniserings og effektiviseringskataloget.

Læserbrev af John Ørtoft, bragt i Nordjyske, søndag den 19. august 2018

I moderniserings- og effektivitetskataloget var der forslag om at lukke bibliotekerne Løvvang, Haraldslund og Grønlands Torv og i dette skulle Vejgaard bibliotek skæres ned med en tredjedel. Begrænsede besparelser i forhold til de mange borgere, der ville blive berørt af disse lukninger.

Forslaget her er at bruge nogle kommunekroner til bevarelse af biblioteker og i disse biblioteker skabe lokale kulturhuse med cafe. Jeg ser jo et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre i vores by ude på Trekanten i Aalborg Øst, hvor kultur og udlån af bøger forenes i mange aktiviteter så som musik, møder, foredrag, øvelokaler til lokale bands, foreningsliv herunder mange etniske foreninger, undervisning, børneklubber ja og meget andet. I dette har Trekanten jo været med til, at problemerne ikke er større end de er i dag i vores bydel Aalborg Øst.

I dette er der også alt mulig grund til at bevare vores biblioteker, dette selv om udlånstal falder. Grunde som bevarelse af dansk kultur, vores forfattere, traditioner, det skrevne ord eller for nogle det hørte ord og det sete. Vi har også brug for biblioteker til at møde og lære om kulturen fra andre lande. Vores bys mange studerende har brug for et sted at mødes og lære. Vores børn har brug for biblioteket i dag i den grad, hvor læsefærdigheder bliver ved med at være faldende.

Vejgaard Bibliotek ligger i en bydel på 14.000 mennesker. En bydel der vel på det nærmeste ikke får nogle af kommunens mange kulturmillioner. Vil tro de tænker inde i kommunen, at ude i Vejgaard bor de ikke længere væk fra midtbyen, end vi kan tage derind. Her er bygningen jo til sådan et kulturhus, som kunne bygge videre på de aktiviteter, der jo foregår der allerede.

Ja, lad os få sådan nogle huse, hvor vi kan samles lokalt, mødes med vores nabo eller dem, der bor henne i blokken. Hvor børn ældre mennesker i alle alder kan mødes. Ved sådan møder kan vi gøre det lokale og nære stærkere og derigennem at vores bydele bliver bedre at bo i.