Ny kulturpolitik er nødvendig

Der er som udgangspunkt ikke noget galt i, at vi støtter de store, etablerede kulturinstitutioner i Aalborg by. Det giver liv og skaber oplevelser for borgerne. Men uden for byen mangler der noget: Rum, plads og adgang til lettere at skabe og tilbyde kulturelle oplevelser.

Læserbrev: Morten Guldhammer, byrådskandidat (EL), Metisvej 1, 9210 Aalborg SØ

Idrætsforeningernes vigtighed i lokalsamfundene er enorme for at skabe samvær og en oplevelse af, at man har noget, der er ”vores” i hver enkelt by. Det skal vi holde fast i. Men der skal også være mulighed for, at andre aktiviteter får samme effekt. Det drejer sig om alt fra den pensionerede smed, der laver metalskulpturer til de børn, der ikke er sportsligt interesserede. Grupper, der ikke har mulighed for eller kan overskue at danne foreninger for at kunne søge støtte til arrangementer.

Adgangen til kulturkronerne er for lang og vanskelig for små enheder, der måske bare vil lave åben café i et mindre samfund. For det er også kultur. Kultur er vores måde at være sammen på. Den danner os og giver udsyn og fællesskab på en gang. Især, når det er opstået i fællesskab og organiseret af borgerne selv for hinanden og til hinanden.

En øremærket lokalpulje til kultur skal kunne rumme alt det. Og det skal være sådan, at det er let og enkelt at få støtte. Det giver mening for lokalsamfundene og gør det meget mere interessant og attraktivt at bosætte sig udenfor Aalborg by.

Kort sagt skal vi væk fra, at kultur nødvendigvis er noget, vi får præsenteret som passive tilskuere på en stor scene i den store by. Det skal også være noget, vi giver hinanden. Med samme kommunale opbakning som de store arrangementer. Det er ikke voldsomt dyrt, men kan give pengene mange gange igen i form af opblomstrende lokalsamfund i stedet for de nedsmeltede småbyer, vi har set de seneste mange år, hvor der ikke er udsigt til andet end de næste lukninger af butikker, virksomheder og deraf manglende liv og kultur.

Læs om Morten og de andre spidskandidater her.