Fremtidig råstofindvinding ved Harhøj Vest var på dagsordenen på aprilmødet i regionsrådet i Nordjylland – der skal udarbejdes et tillæg til Råstofplanen besluttede et flertal – den råstofplan som det samme flertal i regionsrådet vedtog på februar-mødet i regionsrådet.
Processen frem til beslutningen om, at der skal udarbejdes et tillæg til råstofplanen er bestemt ikke uinteressant.

Harhøj Vest blev foreslået som nyt graveområde af Imerys. I planprocessen blev det klart at Miljøstyrelsen på baggrund af analysen af de landskabelige interesser ikke kunne godkende at der skulle graves ved Harhøj Vest. En sådan melding fra en statslig instans fungerer som et veto. Ud over de landskabelige interesser – blev området også beskrevet som kulturarvsareal, fortidsminder og særligt værdifuldt landbrugsareal. Administrationen indstillede derfor til januarmødet i Klima- og MiljøUdvalget som behandler sagen – at området ikke medtages i Råstofplanen.
Se det får Imerys på banen – så dagen inden mødet ultimo januar kommer der pludselig mail ud om at der er foretræde for udvalget – Imeris – som gerne vil præsentere en ny ”ekspertvurdering” af den landskabelig påvirkning som en råstofindvinding ved Harhøj har -en ekspertvurdering som vurderer – ikke overraskende – at påvirkningen ikke er helt så stor som vurderet af de første eksperter.
Så da udvalget behandler råstofplanen, kommer der et ændringsforslag fra formanden i udvalget om at Harhøj Vest alligevel skal med i råstofplanen – nu som et interesseområde – på den måde kan det undgås at Miljøstyrelsens veto bringes i spil – og processen kan fortsætte..med henblik på yderligere vurdering af de landskabelige konsekvenser. Et flertal i udvalget tilsluttede sig ændringsforslaget. Det indarbejdes hurtigt i oversigten over indstillinger fra udvalget – hvorefter sagen behandles i regionsrådet – hvor et stort flertal beslutter at udlægge Harhøj Vest som interesseområde.
Og herfra er vejen åben for at Imerys kan anmode om at der igangsættes en proces to måneder senere – om at der udarbejdes et tillæg til Råstofplanen om at ændre interesseområdet til et graveområde. Det beslutter et flertal så på regionsrådsmødet ultimo april.
Det store spørgsmål der jo skal stilles er – er der aktuelt voldsomt meget behov for at der ødelægges yderligere natur, landskab og landbrugsjord for at sikre privatøkonomiske interesser.
Nej. Ikke hvis man skal tro på Region Nordjyllands og Region Midts redegørelser over den molerressource som er i allerede eksisterende graveområder. Og det skal man da tro på. Forud over de allerede udlagte graveområder på Mors og på Fur – som vil række til en 60-80 år så er der udlagt et stort interesse område ved Erslev. Så hvorfor landskabet også skal ødelægges ved Harhøj Vest kan der ikke findes svar på i behovsmæssige forklaringer.
Moler kan som andre jomfruelige råstoffer – kun bruges én gang – hvorfor råstofplaner og politisk behandling ikke kun skal handle om at hente mest op af jorden for at tilgodese enkelte private virksomheder som fx Imerys.
Ingen kan jo fortænke Imerys i at varetage sine snævre interesser i at have fuld adgang til mest muligt med henblik på at have en forretning.
Opgaven med at sikre at også fremtidige generationer har adgang til råstoffer ligger hos politikerne – fx når der laves råstofplaner. Og når der tages stilling i de konkrete sager.
Vi skal tage vores opgave alvorligt – ved at planlægge og udvikle også råstofområdet – til at blive bæredygtigt, ved genanvendelse og ved substitution, så vi forholder os til og sikrer at den verden vi efterlader til kommende generationer også nås med råstofplanerne, at vi forholder os samlet til verden, så der rent faktisk også er en verden til fremtidige generationer. Her er der ganske stor plads til forbedring.
Der er behov for at tænke nyt og om igen. Og behov for at ændre flertallet i Klima- og Miljøudvalget og i Regionsrådet.