Enhedslistens budgettale ved 2. behandling af budget 2024 – 2027

Forud for budgetforhandlingerne i Aalborg Kommune har der i år været usædvanligt meget aktivitet. Fagforeninger, organisationer, borgergrupper, bevægelser og borgere har arrangeret demonstrationer, happenings, møder og alt muligt andet. Årsagen var et budgetforslag med usædvanligt mange og store forslag til forringelser, som ville ramme udsatte borgere, forebyggelse, børn og unge samt ældre og den grønne omstilling.

Den gode historie er, at aktiviteten gav resultater. Nogen af byrådets politikere Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og De Radikale lyttede til borgerne og fjernede planlagte forringelser på over 80 millioner kroner om året på Job og Velfærds- samt Børn og Unge området. På Senior og Omsorgs område blev der fjernet forringelser – samtidig med at de ekstra penge til flere ældre blev bevaret. På kulturområdet blev besparelserne på det kulturelle vækstlag rullet tilbage – og støtten til de små foreningerne blev bevaret. Det var specielt vigtigt for os, da det er vigtigt at støtte det nærkulturelle og det sammenhold, som de små foreninger rundt omkring bidrager med. Men også det kulturelle vækstlag, at skabe mulighed for næste generation af kunstnere, om det er kunst, teater eller musik, så har vi behov for kulturen, ikke kun for sammenholdt, men også til at spejle os i, så vi kan vokse som mennesker.

Det lykkedes også at få lidt ekstra til bedre forhold for cyklister og den kollektive trafik, hvor vi både fik sikret penge til gennemførelsen af det nye rutenet næste år, og at der fortsat er mulighed for at arbejde videre med PlusBus 2, og skabe fremkommelighed for alle borgere.

Vi fik sikret midler til, at der kan følges op på den første evaluering af resultaterne fra klimahandlingsplanen, som kommer i 2024. Og vi, forligspartierne, har forpligtet os til at tage konkrete initiativer for at rette op på situationen, hvis eller når der viser sig problemer med at nå målene.

Så derfor tak til de mange borgere og organisationer, som var med til at sikre, at Enhedslisten kunne komme i mål med vores deltagelse i budgetforhandlingerne, som var:

  • At få fjernet forringelser, som rammer udsatte grupper og forebyggende indsatser.
  • At få fjernet forringelser, som betyder væsentlige forringelser af serviceniveau eller væsentlige forringelser af arbejdsforhold for medarbejderne.
  • At sikre flere midler til den grønne omstilling og det kulturelle vækstlag.

Vi er også tilfredse med, at vi fik med i forliget, at fremtidens mobilitetsstrategi handler om at forbedre vilkårene for cyklister og den kollektive trafik. At områderne med parkeringslicens eller betalingsparkering skal udvides, at lavere hastighedsgrænser skal være en integreret del af vores arbejde på at øge trafiksikkerheden. Vi skal som kommune sikre at alle kulturelle institutioner som vi har samarbejdsaftaler med, om det er musikkens hus eller andre kulturelle institutioner, har en overenskomst.

Vi skal også sikre at der kommer mere fokus på klimaet og grønne rekreative arealer allerede i vores lokalplan-processer, og at der skal skabes muligheder for at opføre tiny-houses i Aalborg.

Den dårlige historie er, at der stadig er forringelser i budgettet – også en række forringelser, som Enhedslisten havde foreslået skulle fjernes og at vi jo ikke sikrer samfundet i fremtiden ved at få kun at få fjernet de værste forringelser. Det kræver et økonomisk løft, og et opgør med regeringens økonomiske politik, hvor man prioriterer skattegaver til de rigeste højere, end at sikre de essentielle funktioner i samfundet. Derfor er det godt, at partierne bag budgetforliget gav hinanden håndslag på, at de vil lægge pres på regering og folketing for at få flere penge til samfundskritisk funktioner, og den grønne omstilling i kommunerne ved finanslovsforhandlingerne, samt på KL og regeringen, for at sikre de nødvendige midler til kommunerne ved økonomiforhandlingerne næste år. Her får vi også brug for et pres fra de mange fagforeninger, organisationer, bevægelser og borgere, som var aktive i forbindelse med budgetforhandlingerne i Aalborg Kommune.

For den støtte, den aktivitet og det pres som både borgere, foreninger og organisationer har lagt på kommunen i år, har været fantastisk. Men sandheden er jo, at der er sket forringelser ved budgetforhandlingerne hvert år. Det har været salamimetoden, enten har man skåret lidt her og lidt der, eller også har man bare ladet inflationen og befolkningsvæksten udgøre en usynlig forringelse og automatisk besparelse. Jeg ved godt mange er trætte nu, og mange er måske også skuffede over at vi ikke kunne fjerne flere forringelser. Men vi har behov for hjælp til at fortsætte med at presse regeringen, så borgernes penge kan komme borgerne til gode, og ikke blive givet væk i skattegaver til samfundets rigeste. Jeg har været med til en del forligsforhandlinger i kommunen nu, og ved alle forhandlinger er vi i Enhedslisten gået ind med hensigten om at fjerne så mange forringelser som muligt, kunne det ikke være fantastisk hvis vi kunne have en reel snak om hvilke områder der fortjener et løft, i stedet for konstant og diskutere hvilke områder der bestemt ikke kan tåle at give slip på mere. Det kan faktisk lade sig gøre, pengene er i samfundet, vi skal bare kræve at de begynder at komme samfundets borgere til gode.

Desværre blev det nødvendigt at sætte kommuneskatten op, for at få fjernet de værste forringelser, som lå i budgetforslaget. Det skyldes skiftende regeringers økonomiske udhuling af kommunernes økonomi, men også byrådsflertallet stædige insisteren på at fastholde beslutningen om at afsætte 600 mio. kommunale kroner til en motorvej hen over Egholm, samt en yderst begrænset vilje til omprioriteringer. Det kan f.eks. virke lidt underligt at man mener der fortsat er brug for at bruge 1.5 mio. på markedsføring af Elitesport Aalborg, men at alle forebyggende områder godt kan holde for. En forhøjelse af kommuneskatten rammer socialt skævt. Det skyldes at dem som allerede har ramt skatteloftet, ikke må betale mere i skat, så endnu engang er det dem der har mest, der skal bidrage med mindst. Derfor var det også afgørende for Enhedslisten, at vi fik afsat 2 millioner om året til at hæve det rådighedsbeløb, som gør det muligt at modtage særydelser. Det betyder, at der sker et økonomisk løft for de økonomisk mest udsatte borgere i Aalborg.

Alt i alt et budget som er blevet acceptabelt, selvom der stadig er mangler og udfordringer.

Vi vil i den forbindelse også takke højrefløjen, fordi I så tydeligt viser, at I er villige til at gennemføre en massakre på kritiske samfundsfunktioner, som det specialiserede socialområde, folkeskolen og hele forebyggelses området, for at få økonomien til at hænge sammen. Med jeres budgetforslag ville regningen helt entydigt blive sendt til de meste udsatte borgere i kommunen – og det er efter Enhedslistens opfattelse helt uacceptabelt.