Dramatisk og lang budgetdebat i Aalborg Byråd

Debatten om Aalborg Kommunes budget blev i år både længere og mere dramatisk, end den plejer at være. Det skyldes klare politiske modsætninger mellem højrefløjen (Venstre, De Konservative og Danmarksdemokraterne) og de partier (Socialdemokratiet, Enhedslisten, De Radikale og SF), som havde indgået et budgetforlig, hvor de værste forslag til besparelser var fjernet og hvor skatten blev sat op med 2 procent.

Fortalt af Rådmand, Per Clausen

Højrefløjens ændringsforslag til budgettet og deres indlæg i debatten afslørede, at de ikke ønskede at bruge penge på at fjerne en række katastrofale nedskæringer på det specialiserede socialområde. Det ville betyde, at prisen for en genopretning af økonomien i Aalborg Kommune skulle betales af mennesker med handicap og andre af vores mest udsatte medborgere. Også på dagtilbudsområdet var det bemærkelsesværdigt, at højrefløjen ville skære 15 millioner på pædagognormeringerne for at tilføre 6 millioner mere til ledelse i dagtilbuddene end budgetforligspartierne.

Højrefløjens budgetforslag var helt uacceptable for budgetforligspartierne – og derfor endte vi med i stedet at blive enige om den skatteforhøjelse, som SF og Enhedslisten havde foreslået.

Folkelig aktivitet var med til at fjerne de værste forringelser
Op til budgetforhandlingerne har der i år været usædvanligt meget aktivitet. Fagforeninger, organisationer, borgergrupper, bevægelser og borgere har arrangeret demonstrationer, happenings, møder m.v. Aktiviteterne startede allerede i foråret. Årsagen var, at der var lagt op til et budget med usædvanligt mange og store forslag til forringelser, som ville ramme udsatte borgere, forebyggelse, børn og unge samt ældre.

Den gode historie er, at aktiviteten gav resultater
Nogle af byrådets politikere (Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og De Radikale) lyttede og fjernede forslag til besparelser på over 80 millioner kroner om året på Job og Velfærds samt Børn og Unges områder – også på Senior og Omsorgs område blev der fjernet besparelser – samtidig med at de ekstra penge til flere ældre blev bevaret. På kulturområdet blev besparelserne på det kulturelle vækstlag rullet tilbage – og det samme skete med støtten til foreningerne. Det lykkedes også at få lidt ekstra til bedre forhold for cyklister og den kollektive trafik, hvor vi både fik sikret penge til at sikre gennemførelsen af det nye rutenet næste år og at der fortsat er mulighed for at arbejde videre med plusbus 2. Der blev sikret midler til, at der kan følges op på den første evaluering af resultaterne af klimahandlingsplanen, som kommer i 2024 og forligspartierne har forpligtet sig til, at tage konkrete initiativer for at rette op på situationen, hvis der viser sig problemer med at nå målene

Det er også positivt, at det blev aftalt, at fremtiden mobilitetsstrategi handler om at forbedre vilkårene for cyklister og den kollektive trafik, at områderne med parkeringslicens og/eller betalingsparkering skal udvides, at lavere hastighedsgrænser skal være en integreret del af vores arbejde på at øge trafiksikkerheden, at der skal arbejdes for sociale klausuler Musikkens Hus og andre kulturelle institutioner, som vi har samarbejdsaftaler med og at der kommer mere fokus på klimaet i vores lokalplan-processer og at der skal skabes muligheder for at opføre ”tiny-houses” i Aalborg.

Ikke mindst Jan Thaysen var meget vred over, at Enhedslisten havde fået en række formuleringer omkring mobilitet og parkering med i forligsteksten, men det understreger jo kun, hvor vigtigt, det var.

Et kommunalt oprør er nødvendigt
Den dårlige historie er, at der stadig er forringelser i budgettet – også en række forringelser, som Enhedslisten havde foreslået skulle fjernes. Vi sikrer jo heller ikke velfærden i fremtiden ved at få fjernet de værste forringelser. Det kræver et løft i velfærden og et opgør med regeringens økonomiske politik, hvor man prioriterer skattelettelser højere end velfærd. Det kræver et kommunalt oprør. Derfor er det godt, at partierne bag budgetforliget gav hinanden håndslag på, at de vil lægge pres på regering og folketing for at få flere penge til velfærd og grøn omstilling i kommunerne ved finanslovsforhandlingerne og på KL og regeringen for at sikre de nødvendige midler til kommunerne ved økonomiforhandlingerne næste år. Her får vi også brug for et pres fra de mange fagforeninger, organisationer, bevægelser og borgere, som var aktive i forbindelse med budgetforhandlingerne i Aalborg Kommune.

Skatteforhøjelse med kompensation til de fattigste
Desværre blev det nødvendigt at sætte skatten op i Aalborg for at få fjernet de værste forringelser, som lå i budgetforslaget. Det skyldtes skiftende regeringers økonomiske udhuling af kommunernes økonomi, men også byrådsflertallet stædige insisteren på at fastholde beslutningen om at afsætte 600 millioner kommunale kroner til motorvejen hen over Egholm, samt en begrænset vilje til omprioriteringer.

En kommunal skatteforhøjelse rammer socialt skævt. Derfor var det afgørende for Enhedslisten, at vi fik afsat 2 millioner om året til at hæve det rådighedsbeløb, som gør det muligt at modtage særydelser. Det betyder, at der sker et økonomisk løft for de økonomisk mest udsatte borgere i Aalborg.

Alt i alt et budget som er blevet acceptabelt, selvom der stadig er mangler og udfordringer.


  • Her kan du se en skematisk oversigt over ændringsforslagene fra Budgetforligspartierne og Højrefløjen.
  • Kommunens pressemeddelelse
  • Du skal være opmærksom på, at budgetforligspartierne senere fandt 3,5 millioner til de små skoler, se nedenstående forklaring:
    • Besparelsen på 3,5 mio. på de mindste skoler fjernes.
      Forligspartierne (Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten) er enige om at fjerne besparelsen på 3,5 mio. på minimumstildelinger og samlæsning, så de mindste skoler kan indgå i deres nye samarbejde om fælles ledelse. Forligspartierne forventer i øvrigt, at analysearbejdet om bæredygtige skoletilbud i samarbejde med landdistrikterne vil give et godt afsæt for at få afklaret, hvordan der skabes økonomi til skolerne i landdistrikterne i fremtiden.
      Baggrunden for denne ændring er, at når der lægges budget i Aalborg Kommune, sker der som sædvanlig vis administrative tilrettelser i dagene efter. Efter vi har fået det fulde overblik over situationen omkring den kommunale skat i hele Danmark, er der tilmed sket en opdatering af skattesanktionen, der samlet set giver et provenu til Aalborg Kommune på 18,6 mio. fra 2024-27.
      Ud af det provenu har forligspartierne valgt at styrke likviditeten ved at lægge 9,7 mio. kommunekassen, men vi har også fundet penge til at fjerne besparelsen, som særligt rammer de fire mindste skoler.

Du kan se hele debatten, som varede over 5 timer her.

  • Ordførertale ved Anna Aaen taler fra 44:10 til 51:03
  • Per holder rådmandstale 1:40:35 til 1:49:27
  • Lasse holder første indlæg i debatten 2:39:44 til 2:44:21