Velfærd bygger på fællesskab

Velfærd bygger på fællesskab

Af byrådskandidat: Ditte Marie Gyldenberg Ovensen

Jeg læste fornyligt, at den yngre generation stemmer overvejende liberalt, og det undrer mig meget, for hvorfor dog fravælge de goder, man selv nyder godt af?

De valg vi træffer i dag, påvirker ikke kun os selv, men også de fremtidige generationer, og det skal vi huske.

Vælger vi fællesskabet fra nu, er det ikke kun os selv, der kommer til at stå alene. Det vil også gælde de kommende generationer.

Synes du i så fald, at det er retfærdigt at bruge store summer penge på topskattelettelser til de øverste i samfundet, må du være forberedt på, at det ikke er usandsynligt, at du selv kommer til at skulle passe dine forældre, når de bliver gamle, betale for dine børns uddannelse og måske kommer du aldrig selv til at kunne gå på pension. Du skal være klar over, at færre afgifter på dyre biler kan resultere i, at dine nærmeste måske må gå fra hus og hjem, hvis man rammes af sygdom eller en ulykke.

Fællesskabet er større end blot de mennesker, vi finder i vores indre vennekreds.

Samfundets yngre generationer kan takke vores bedsteforældre og deres forældres generation for det sikkerhedsnet, der hidtil har grebet os i faldet, inden vi har ramt jorden. Det er de ældre, der kan tage æren for det velfærdsystem, vi andre nyder godt af i dag. Det er dem, der kan tage æren for, at vi i dag kan komme gratis til lægen. Ligeledes er det også dem, der kan tage æren for, at vi kan komme gratis i skole, at vi ikke bliver ruineret af at tage en uddannelse, at vi kan komme gratis på hospitalet.

Desværre oplever vi i disse tider, at tæppet hives væk under os uden et sikkerhedsnet til at gribe os, inden vi rammer jorden.

Og hvorfor så det?

Tjo… der skal være råd til billigere biler til dem, der slet ikke har brug for det. Og ligeledes skal disse mennesker have flere penge mellem hænderne.

Synes det rimeligt for fællesskabet?

Næh… Hvis du heller ikke synes det, bør du nøje overveje, hvor du sætter dit kryds på stemmesedlen.

Kan du dog garantere, at dine børn og børnebørn aldrig bliver ramt af sygdom eller en invaliderende ulykke, at dine forældre ikke får brug for dig i deres alderdom, at du aldrig selv får brug for en håndsrækning fra velfærdssystemet, og at du generelt ikke føler, at du har nogle forpligtelser overfor dine medborgere, så kan du godt fravælge fællesskabet.

Du skal i så fald bare være klar over, at du samtidig tager rigtig mange andre mennesker med i faldet.

Har du samvittighed til det?

Og hvor mange mennesker vil du rive tæppet væk under for selv at få en billigere bil?