Til kamp mod uddannelsessnobberi!

Til kamp mod uddannelsessnobberi!

Kære alle jer der i denne tid fejrer, at I enten har fået huen på, eller at I på mange andre måder har afsluttet en ungdoms- eller erhvervsuddannelse.
I kan være SÅ stolte af jer selv! Og det er uanset, om huen så er rød, lyseblå, mørkeblå, lilla, lyserød, sort, med flagbånd eller om uddannelsen afsluttes uden hue. Det vigtigste (og ikke mindst det sejeste) er nemlig, at I gjorde det!

Jeg husker tydeligt, hvor stolt jeg selv var, da jeg fik en lyseblå HF-hue på for seks år siden. Den stolthed og indsats, der lå bag min lyseblå hue, blev dog rigtig mange steder mødt med skepsis, fordi “en rigtig hue kun kan være rød”. Godt nok er rød en meget smuk farve, men alligevel kan jeg kun være uenig i den holdning. Jeg synes, at mine to år på HF var rigtig hårde, og til tider troede jeg slet ikke, at jeg ville komme igennem. Jeg følte uddannelsessnobberiet komme meget tæt på, når jeg både under og efter min HF har skullet høre på, at en to-årig HF er for de dovne, der bare springer over, hvor gærdet er lavest.

Min HF-eksamen gav adgang til den videregående uddannelse, jeg bagefter var interesseret i (læreruddannelsen), og sidenhen gennemførte, og det er det vigtigste; at jeg kom fra A til B.

Vi har alle forskellige forudsætninger for vores valg af uddannelse, og farven på huen eller erhvervsretningen er ikke af større betydning. Dét der i virkeligheden betyder noget, er det menneske, der med sin indsats står bag uddannelsesbeviset.

Så uanset om du er rød student, blå student, murer, tømrer, frisør eller noget helt andet, så har du fortjent anerkendelse og respekt. Og med reference til Jokeren, er der vist kun tilbage at sige: “Godt taget, knægt (og pige)! Klap dig selv på skulderen.”

Og tak til Wulffmorgenthaler for det fine billede