Skuffende resultat for udsatte borgere

Enhedslisten har i årevis peget på behovet for at gøre en særlig indsats i forhold til borgere, som har været på kontanthjælp i over 5 år.

Kontanthjælp defineres i lovgivningen som en midlertidig ydelse. Derfor er det ikke meningen, at man skal være på denne ydelse i årevis. Alligevel er der i Aalborg over 1200 borgere, som har modtaget kontanthjælp i over 5 år. Derfor var vi begejstrede da Aalborg Kommune i august 2017 kom med i projektet “Flere skal med”. Målgruppen for dette projekt var 1220 borgere, som havde været i kontanthjælpssystemet i 5 år eller mere.

  • Jeg synes, det er trist og skuffende, at 54 procent af disse borgere stadig er i kontanthjælpssystemet efter 2 år. Jeg har stor forståelse for, at det er svært, at få disse mennesker ind på arbejdsmarkedet, men det er utilfredsstillende, at ikke langt flere er blevet visiteret til fleksjob, ressourceforløb, revalidering eller førtidspension, udtaler Per Clausen, gruppeformand for Enhedslisten i Aalborg Byråd.
    Læs notat fra Beskæftigelsesudvalget hér.
  • Udfordringen har nok været, at succeskriterierne ensidigt har fokuseret på at få borgerne tilbage til arbejdsmarkedet og at indsatsen for at få afklaret borgerne til en anden ydelse eller indsats end kontanthjælp er blevet prioriteret langt lavere. Konsekvensen er at mange borgere med store udfordringer stadig hænger fast i kontanthjælpssystemet, fortsætter Per Clausen.
  • Denne ensidige fokus fastholdes desværre de nye projekt “Flere skal med 2”. Derfor frygter jeg, at vi stadig vil se mennesker blive fastholdt i kontanthjælpssystemet i årevis, selv om de burde have været visiteret til en anden ydelse eller indsats. Dette understreger behovet for den udredningsgaranti, som Enhedslisten flere gange har foreslået både lokalt i Aalborg og på landsplan, slutter Per Clausen

Yderligere kommentarer:
Per Clausen
Tlf. 31 67 50 08